ALERGENY

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Školní jídelna je povinna ozačit vyrobený pokrm alergennní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem, seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla (viz výše) bude vyvěšen u každého jídelního lístku. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity pří výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.



Více zde: https://www.skolkajilemnickeho.cz/alergeny-ve-skolni-jidelne/

ALERGENY VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergennní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem, seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla (viz výše) bude vyvěšen u každého jídelního lístku. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity pří výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Nařízení (směrnice) č. 1169/2011 EU uvádí tento seznam alergenů:

  • 1.   obiloviny obsahující lepek (1a pšenice, 1b žito, 1c ječmen, 1d oves, 1e špalda, 1f kamut)
  • 2.   korýši a výrobky z nich
  • 3.   vejce a výrobky z nich
  • 4.   ryby a výrobky z nich
  • 5.   jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  • 6.   sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7.   mléko a výrobky z něj
  • 8.   suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy (8a mandle, 8b lískové ořechy, 8c vlašské ořechy, 8d kešu ořechy, 8e pekanové ořechy, 8f para ořechy, 8g pistácie, 8h makadamie)
  • 9.   celer a výrobky z nich
  • 10. hořčice a výrobky z ní
  • 11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • 12. oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
  • 13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • 14. měkkýši a výrobky z nich